Beeuwkes thuiszorg

Ouderen | Een nieuw gebit

Geplaatst op

Het behoud van een goede mondgezondheid is natuurlijk belangrijk voor alle leeftijden, maar voor ouderen speelt het een nog grotere rol. Naarmate we ouder worden, kunnen er sneller problemen en veranderingen in het gebit ontstaan, zoals botdichtheid, verminderde speekselproductie en slijtage van tandglazuur. Deze veranderingen aan het gebit kunnen leiden tot een verhoogd risico op tandproblemen, tandbederf, tandvleesaandoeningen en zelfs tandverlies. Het is daarom belangrijk dat ouderen zich ook regelmatig laten zien bij een tandarts, veel problemen zijn namelijk goed te voorkomen door er op tijd bij te zijn. Soms kan het ook zijn dat het niet tegen te gaan is, in dit geval is het belangrijk om te kijken of je het gebit kan vervangen om verdere schade en pijn te voorkomen. Maar hoe gaat dat nou in zijn werk als je het gebit of enkel wat losse tanden wilt laten vervangen. In deze blog vertellen we je daar graag wat meer over.

Verbetering van het gebit

Ouderen die last beginnen te krijgen van ernstig tandverlies of tandbederf kunnen moeite hebben met kauwen, wat hun eetgewoonten en voeding kan beïnvloeden. Omdat niet alle ouderen meer goed voor zichzelf kunnen zorgen en soms ook niet aangeven dat er iets aan de hand is, is het belangrijk dat de zorg of familie, problemen zoals bij het gebit, goed in de gaten houden. Wanneer iemand veel last heeft van zijn gebit en niet meer goed kan eten, kan het oplopen tot nog veel meer gezondheidsproblemen. Een tandartsbezoek is dus cruciaal.

Gebit en tand vervanging

Tegenwoordig zijn er veel verschillende manieren om je tanden te vervangen of voor kunst varianten. Zo zijn er opties voor het gehele gebit, maar zijn er ook opties voor enkel je tanden. We zetten ze even op een rijtje:

  • Kunstgebit: een kunstgebit is een betaalbare en snelle oplossing voor ouderen met meerdere ontbrekende tanden. Je kunt je volledige gebit laten vervangen, maar kan er ook voor kiezen om maar een gedeelte te laten vervangen. Een kunstgebit wordt ondersteund door het tandvlees en kun je loshalen voor eventuele reiniging en onderhoud.
  • Protheses: Deze oplossing is geschikt voor ouderen met enkele ontbrekende tanden, waarbij de overige tanden nog wel gezond zijn. Protheses worden aan de bestaande tanden bevestigd en zitten stevig en comfortabel is de mond.
  • Implantaten: Implantaten zijn een duurzame en natuurlijk uitziende optie voor het vervangen van ontbrekende tanden. Een implantaat wordt chirurgisch in de kaak geplaatst waar vervolgens een kroon of brug op geplaatst kan worden om de ontbrekende tanden te vervangen. Deze manier biedt een permanente oplossing en zorgt voor het behoud en botstructuur van je kaak.

Nu je weet welke opties er zijn is het belangrijk om te kijken wat nodig is voor jouw gebit. Maak dus snel een afspraak bij de tandarts in Amsterdam en kijk wat ze voor jou kunnen betekenen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees onze blogs om meer te weten te komen over thuiszorg.

Contactgegevens

Via info @ beeuwkesthuiszorg.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden